Kerkmuziekdag – 19 november 2019

Inmiddels een traditie in Leiden, de Kerkmuziekdag. Dit keer is het feest: men viert het lustrum van vijf jaar.
Met het  thema sluit de dag aan bij Leiden Compassiestad, aangezien het tien jaar geleden is dat Leiden het Charter for Compassion mede ondertekende. In Leiden gaan diverse activiteiten plaatsvinden rondom ‘compassie’.

Con Passione is uitgenodigd om het muzikale gedeelte te verzorgen, om 11.45 uur. Het koor zingt onder meer Pater Noster van Igor Stravinsky, All people, clap your hands van Thomas Weelkes, negrospiritual Elijah Rock van Jester Hairston, Zum Abendsegen van Mendelssohn en If ye love me van Thomas Tallis.

De Leidse Kerkmuziekdag is een jaarlijkse interactieve dag waar de deelnemer ervaart hoe divers kerkmuziek is aan de hand van luisteren naar muziek, zelf zingen en (zang)workshops over muzikale vormen, van gregoriaans tot gospel. Kerkmuziek is (dus) meer dan een psalm of kerklied. De Matthäus Passion is kerkmuziek, een Requiem ook, net zoals een bekend lied als ‘Amazing Grace’.

Aan de hand van een jaarlijks wisselend thema gaan de deelnemers van de Leidse Kerkmuziekdag tijdens een lezing, luisterend naar een optreden, maar vooral zelf zingend ontdekken hoe divers en vaak ook aangrijpend kerkmuziek is. Op die manier wil men deze prachtige muziek (opnieuw) onder de aandacht brengen van een breed publiek.

DOELSTELLING

De Leidse Kerkmuziekdag vindt ieder jaar in het najaar plaats. Deze dag is een initiatief van de Protestantse Gemeente Leiden. De kerkmuziekdag richt zich op iedereen die houdt van muziek, die geïnspireerd is door de Bijbel of het christelijk geloof. Deelnemers kunnen actief bezig zijn met muziek en liturgie onder leiding van professionele kerkmusici. Er is aandacht voor de achtergronden van de muziek en oude en nieuwe vormen van kerkmuziek worden beproefd.

Programma

10.00-10.30 uur:inloop met koffie (deuren open om 10.00 uur)
10.30 uur:welkom en toelichting thema
10.40 uur:lekker inzingen: Zingen met compassie!
11.00 uur:interactieve en muzikale lezing over compassie in het kerkelijke lied door dr. Hanna Rijken
11.45 uur:miniconcert/koorzang Kamerkoor Con Passione
12.15-13.00:lunchpauze
13.00-15.45 uur:workshop 1
middagprogramma voor jongeren: Willeke Smits leidt een workshop met muziek en zang voor de jeugd van 6 tot 16
13.00-14.00 uur:scratch met meerstemmig muziekstuk dat we in een uur samen instuderen onder leiding van Maarten Boonstra
14.00-15.15 uur:twee parallelle (zang)workshops
 workshop 2 – Jan Marten de Vries: zingeving en compassie
 workshop 3 – zingen over Vrede;  van Gregoriaans tot Taizé
15.15-15.45 uurthee-/koffiepauze
15.45-16.00 uuroefenen voor vesper (o.a. herhaling scratchstuk en inbreng jeugd)
16.00-16.45 uur:Vesperviering