Lost in Battle – 11 november 2018

DEerste Wereldoorlog was een der verschrikkelijkste oorlogen uit de geschiedenis.
In totaal, u weet het, kostte de Eerste Wereldoorlog ruim 30 miljoen doden, gewonden en vermisten, verdwenen keizerrijken en koninkrijken en veranderde de wereld totaal van aanzien

Op 11 november 2018 brengt het koor het concert ‘Lost in Battle’. Het is dan precies 100 jaar geleden dat er een eind kwam aan de eerste wereldoorlog. Op 10 november kunt u al in Haarlem luisteren.

In dit concert is elke stempartij aangevuld met extra projectleden én werken we samen met het Trench Octet (Loopgravenoctet). Dit Octet brengt de voorstelling ‘Velden van Weleer’, een verhaal in woord, beeld en zang over de waanzin van de Eerste Wereldoorlog.
Op de achtergrond beelden uit de jaren ‘14-’18 die ondersteund worden met fragmenten uit dagboeken, romans en gedichten van Belgische, Engelse, Franse en Duitse auteurs.
Het mannenkoor illustreert de vier jaar idiotie van de Grote Oorlog met onder andere rauwe soldatenliederen en klassieke werken als ‘Der Graben’ van Eisler/Tucholsky.

Kamerkoor Con Passione brengt een programma met enkele werken die in bredere zin aan het oorlogsthema raken, maar ook werken die direct te maken hebben met WO I. Pianist Peter van Oosten en slagwerker Paul Koek verlenen hun medewerking.

Een greep uit het voorlopige programma: Lili Boulangers ‘Pour les funérailles d’un soldat’, Edward Elgars ‘For the fallen’, Claude Debussy’s ‘Noël des enfants que n’ont plus de maisons’ en Dmitri Shostakovitsj’s ‘Казнённым (Kaznionnim)’.

Het Trench Octet brengt in samenwerking met Chrisje en Kees Brants ‘Velden van Weleer”, een indrukwekkende multimediale voorstelling waarin door middel van foto’s, soldatenliederen, dagboekcitaten en gedichten het verhaal van de Eerste Wereldoorlog wordt verteld.

11 november in MFC De Spreng, Kerkstraat 50, Oude Wetering. Aanvang 15:00 uur.
10 november in De Remonstrantse Kerk, hoek Wilhelminastraat/Prins Hendrikstraat 1, Haarlem. Aanvang 20:00 uur.

Impressies en recensie