Nachtmusik – 19 november 2017

Nachtelijke taferelen op muziek van o.a. Haydn, Fauré, Schumann, Britten en Whitacre.

In dit concert met de titel ‘Nachtmusik’ zingen we over de nacht. Elk etmaal keert hij weer terug. En voor wie dan niet slaapt kunnen dat uren zijn vol melancholieke mijmeringen, angst, verliefdheid, verstilling, duivels, storm, donder en bliksem of een stil gebed.

De nacht, elk etmaal keert hij terug. De nacht heeft voor ieder van ons een andere betekenis. Voor wie niet kan slapen kunnen de nachtelijke uren vol zitten met melancholische mijmeringen, angst, verliefdheid, sterren, geesten, storm, donder en bliksem en hier en daar een stil gebed.
Maar zij die moeten werken ’s nachts ervaren de nacht weer heel anders, wat maken ze mee en wat doet het met hen?

In aanloop naar dit bijzondere concert vraagt Con Passione (CP) aan twaalf bekende en onbekende medemensen wat de nacht voor hén betekent. De centrale vraag is hierbij: ‘Aan welke muziek denkt u bij het zien van de titel ‘Nachtmusik’?

We zingen sfeervolle muziek van Britten en Kodaly, spannende en opzwepende muziek van Haydn en Fauré, eigen werk van onze nieuwe dirigent, Whitacre met een prachtig lied over de slaap en meer moois rond het thema nacht, maan en sterren.

Ons publiek krijgt bij een aantal stukken niet alleen geluid te horen maar ook beeld te zien. Bij The Storm van Haydn bijvoorbeeld ziet het publiek de bomen buigen, het gras zwiepen en schuimkoppen op het water!

Het koor staat, na het vertrek naar Drenthe van Martine des Tombe, onder leiding van interim-dirigent Dirk Kaandorp, die al jarenlang aan Con Passione verbonden is als bas, tenor en arrangeur. 
Begeleiding op de piano: Peter Ouwerkerk.

Programma

Joseph HaydnThe storm
Gabriel FauréLes Djinns
Robert SchumannZigeunerleben
Zoltan KodalyEsti dal
Luca MarenzioMadonna, sua mercé
Benjamin BrittenThe evening primrose
Paul SimonNight Game
Guillaume DufayConditor alme siderum
Camille Saint SaënsCalme des nuits
Eric WhitacreSleep
Michael EastHence stars, too dim of light
Wilhelm Peterson-BergerNäcken
Jules MassenetDialogue Nocturne
Niels GadeIm wallend, dunkelblauen Mantel