Stedenband Haydn – 2 juli 2022

Leids Jeugdorkest viert stedenbanden met een zomers concert in de Hooglandse Kerk.

Kamerkoor Con Passione versterkt de koren die op 2 juli in Leiden zullen zingen:

Zaterdag 2 juli viert het Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek (JSR) 75 jaar stedenbanden met een groot concert in de Hooglandse Kerk in Leiden. Het JSR – o.l.v. Mark Tempelaars – werkt samen met het East Oxford Community Choir, het jongerenkoor van het Carl-von-Ossietzky-Gymnasium uit Bonn en Kamerkoor Con Passione uit Leiden. Het concert is onderdeel van een tournee langs de zustersteden; de andere twee uitvoeringen vinden plaats in Oxford op 17 juni en in Bonn op 27 augustus.

Op het programma staat ‘Die Jahreszeiten / The Seasons’, een oratorium van Joseph Haydn over het boerenleven. Het oratorium kent drie solopartijen, waarvoor elke stad een zanger voordraagt. Uit Leiden komt bas-bariton Peter Scheele, uit Bonn sopraan Theresa Klose en uit Oxford tenor Robin Whitehouse. Verantwoordelijk voor de choreografie van de deelnemende dansgroep is Cecila Macfarlane. Dirigent van het orkest is Mark Tempelaars.

Het project wil de jongere generatie bekend maken met de idealen en de contacten rond de stedenbanden, die vlak na WO II zijn ontstaan als samenwerkingsinitiatieven tussen verschillende Europese gemeenten. Met een groot koor waarin alle leeftijden zijn vertegenwoordigd, een jeugdorkest en de wisseling van de seizoenen als muzikaal thema wordt hier invulling aan gegeven. Bovendien zullen enkele scènes met dans worden ondersteund door een dansgroep uit Oxford, die eveneens uit meerdere generaties bestaat. Het gezamenlijk optreden in de drie steden en het publiek dat ermee wordt bereikt, moeten grenzen doen vervagen, verschillen overbruggen, en de natuur en onze toekomst voorop stellen. Een muzikale belevenis!

Het concert werd mede mogelijk gemaakt met bijdragen van