ANDRÉ KUIPERS

Op 19 november 2017 geeft Kamerkoor Con Passione een concert met de titel 'Nachtmusik'.

De nacht, elk etmaal keert hij terug. De nacht heeft voor ieder van ons een andere betekenis. Voor wie niet kan slapen kunnen de nachtelijke uren vol zitten met melancholische mijmeringen, angst, verliefdheid, sterren, geesten, storm, donder en bliksem en hier en daar een stil gebed.
Maar zij die 's nachts moeten werken ervaren de nacht weer heel anders, wat maken ze mee en wat doet het met hen?

In aanloop naar dit bijzondere concert vraagt Con Passione (CP) aan bekende en onbekende medemensen wat de nacht voor hén betekent.
De centrale vraag is hierbij: 'Aan welke muziek denkt u bij het zien van de titel 'Nachtmusik'?

ILA 2106
Astronaut André Kuipers ESA

Als eerste in de reeks interviews: André Kuipers, astronaut, spreker en ambassadeur.

Het ruimtevaartavontuur van André Kuipers begon toen hij 12 jaar oud was en sciencefiction- boekjes kreeg van zijn oma. Hij wist het zeker: ooit zal ik zelf de aarde vanuit de ruimte bekijken.

Zijn hele carrière stond in het teken van ruimtevaart. Na een studie geneeskunde werd hij keuringsarts bij de Koninklijk Luchtmacht waar hij onderzoek deed naar ruimtelijke desoriëntatie bij vliegers en ruimteziekte bij astronauten. Daarna ging hij aan de slag als arts en wetenschappelijk onderzoeker bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. André werd in 1998 geselecteerd en opgenomen in het Europese Astronautenkorps. Na jaren van training vloog hij in 2004 zijn eerste ruimtemissie naar het internationale ruimtestation ISS.  Op 2011 verliet André de aarde opnieuw voor een verblijf van 193 dagen in de ruimte; de langste Europese ruimtevlucht ooit. Naast astronaut is André spreker en ambassadeur van goede doelen.

André heeft de nacht op een manier gezien zoals bijna niemand die ziet en Con Passione stelt hem de volgende vragen:

Con Passione: "Hoe heeft u de nacht vanuit de ruimte gezien en ervaren?"

André Kuipers: "In het ruimtestation is ‘de nacht’ niet vergelijkbaar met een nacht op de aarde. In anderhalf uur vallen we om de aarde heen, dat betekent dat ik 16 keer per dag de zon zag opkomen en dagelijks 16 keer zag ondergaan. Met name de overgang van dag naar nacht (de terminator) is schitterend. Vanuit het ISS is het heelal heel goed zichtbaar omdat het zicht niet wordt belemmerd door de dampkring. Een onbelemmerde blik op ons universum is fantastisch."

Con Passione: "U heeft uw dochter Sterre genoemd. Waar op aarde benadert de nachtelijke sterrenhemel de sterrenhemel zoals u die vanuit ISS zag en kijkt u, sinds u in de ruimte bent geweest, met een ander gevoel naar de sterrenhemel."

André: "Een plek zonder lichtvervuiling is de beste plek om de sterrenhemel te zien. Dan moet u bijvoorbeeld denken aan een woestijn. Hoe minder licht, hoe mooier het uitzicht. Overigens is onze dochter niet vernoemd naar de sterrenhemel hoor. Sterre was de koosnaam van de moeder van Christiaan Huygens, een van Nederlands meest beroemde wetenschappers. Deze oudhollandse naam vonden we prachtig."

Con Passione: "Welke muziek komt bij u op als u de titel van het concert “NACHTMUSIK” ziet?"

André: "Daar heb ik niet een, twee, drie antwoord op. Ik heb vaak naar de aarde gekeken met muziek op, maar deze was van heel uiteenlopende aard. Van klassiek tot jaren zeventig en filmmuziek van Vangelis."

ANDRÉ KUIPERS