CINDY en LANA

Op 19 november 2017 geeft Kamerkoor Con Passione een concert met de titel 'Nachtmusik'.

De nacht, elk etmaal keert hij terug. De nacht heeft voor ieder van ons een andere betekenis. Voor wie niet kan slapen kunnen de nachtelijke uren vol zitten met melancholische mijmeringen, angst, verliefdheid, sterren, geesten, storm, donder en bliksem en hier en daar een stil gebed.
Maar zij die moeten werken 's nachts ervaren de nacht weer heel anders, wat maken ze mee en wat doet het met hen?

In aanloop naar dit bijzondere concert vraagt Con Passione (CP) aan bekende en onbekende medemensen wat de nacht voor hén betekent.
De centrale vraag is hierbij: 'Aan welke muziek denkt u bij het zien van de titel 'Nachtmusik'?

Cindy de Groot en Lana de Langen zijn van oorsprong vriendinnen en zijn na de studie verloskunde samen hun eigen praktijk gestart. Sinds mei 2013 begeleiden zij vrouwen in de gemeente Kaag en Braassem tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. De praktijk is gevestigd aan de Watertoren in Roelofarendsveen waar de zwangeren (en partners) op controle komen.
Sinds 2016 zijn zowel Lana als Cindy afgestudeerd als echoscopist en kunnen de zwangeren terecht voor echo's in de zwangerschap, een prachtige aanvulling op het vak. Een nieuw leven ter wereld brengen is toch wel heel bijzonder en Con Passione wil graag meer van ze weten.

CP: "Als verloskundigen komen jullie in allerlei gezinnen en situaties terecht. Wat maakt jullie werk zo bijzonder?

Cindy: "Als verloskundige hebben wij de eer, want zo voelt het echt, om onderdeel te zijn van het meest bizarre 'life-event' in iemands leven. Een vrij korte (9 maanden) maar heel intense periode waarin we de vrouw (en haar partner) begeleiden in het proces van zwanger zijn, de bevalling en de eerste weken van de tijd als ouders. Welke vragen kunnen wij beantwoorden, welke onzekerheden wegnemen en welke zorg past het beste bij haar (en haar partner). Op die manier komen we er bijvoorbeeld achter welke wensen er omtrent de bevalling zijn; wil ze thuis of in het ziekenhuis bevallen is daar een voorbeeld van?"

"De vraag wat ons werk bijzonder maakt? Dan is dus zeker het antwoord de diversiteit van alle mensen die we mogen leren kennen. Zoveel mensen, zoveel wensen, wat maakt dat het vak geen enkele dag hetzelfde is. Als ik dan een prachtige bevalling heb mogen begeleiden, loop ik met een grote glimlach met mijn verlostas de deur uit en denk ik alleen maar: wat een eer dat ik al weet wat er hier in dit huis zojuist voor iets prachtigs gebeurd is."

CP: "Het komt ongetwijfeld vaak voor dat jullie in de nacht werken. Wat doet dat met jullie, is een ‘nachtbevalling’ anders dan een bevalling overdag?"

Lana: "Het komt héél vaak voor dat wij in de nacht werken. Het is absoluut geen fabeltje dat de meeste kinderen ’s nachts worden geboren. De onregelmatigheid en het van tevoren niet weten wanneer je op pad moet, is natuurlijk inherent aan het vak. Ik zou niet moeten denken aan een ‘9 tot 5 baan’. Het begeleiden van een bevalling overdag of ’s nachts maakt totaal geen verschil, behalve dat onze telefoon overdag wat vaker afgaat. Dan hebben wij bereikbaarheidsdienst voor alle andere vragen van zwangeren of kraamvrouwen. Hebben wij de hele nacht gewerkt, dan gaan we zeker overdag even een tukkie doen, al is de kans dan aanwezig dat we ieder kwartier wakker worden gebeld voor andere vragen, dat hoort erbij. Uiteraard kijken wij dan wel uit naar een nachtje heerlijk doorslapen als een collega de dienst heeft overgenomen."

CP: "Aan welke muziek denken jullie als je de titel van het concert ‘NACHTMUSIK’ ziet?"

Cindy en Lana: "Hier hebben we best even over na moeten denken, wij hebben allebei graag muziek om ons heen. Tijdens het doen van de administratie, in de auto, thuis tijdens het koken, muziek ontspant ons. Daarom verbaast het ons hoe weinig vrouwen tijdens de bevalling muziek aan hebben. Als wij een bevalproof-lijstje op Spotify zouden moeten samenstellen, zouden daar wel een paar goede technoplaatjes in staan, passend bij het heetst van de strijd toch? Haha."

CINDY en LANA