FABI KENGEN

Op 19 november 2017 geeft Kamerkoor Con Passione een concert met de titel 'Nachtmusik'.

De nacht, elk etmaal keert hij terug. De nacht heeft voor ieder van ons een andere betekenis. Voor wie niet kan slapen kunnen de nachtelijke uren vol zitten met melancholische mijmeringen, angst, verliefdheid, sterren, geesten, storm, donder en bliksem en hier en daar een stil gebed.
Maar zij die 's nachts moeten werken ervaren de nacht weer heel anders, wat maken ze mee en wat doet het met hen?

In aanloop naar dit bijzondere concert vraagt Con Passione (CP) aan bekende en onbekende medemensen wat de nacht voor hén betekent.
De centrale vraag is hierbij: 'Aan welke muziek denkt u bij het zien van de titel 'Nachtmusik'?

Vanaf vliegveld Schiphol vertrekken jaarlijks ruim 60 miljoen reizigers op weg naar bijvoorbeeld een zakelijke afspraak of hun vakantiebestemming. Vliegtuigen vol passagiers die op een goede en veilige manier op hun bestemming moeten aankomen. Naast de piloten is het cabinepersoneel onontbeerlijk. Fabi Kengen woont met man en zoon in Leiden aan de rand van deze prachtige stad. Fabi heeft 30 jaar bij KLM gewerkt als cabin attendant (wij noemen dat stewardess) en maakte vele internationale vluchten, waarbij ze regelmatig 's nachts in het vliegtuig haar werk deed. Con Passione is benieuwd naar haar ervaringen.

CP: "Veel jongens en meiden willen stewardess of steward worden. Wat maakt je werk zo bijzonder?"

Fabi: “Ik kon het vooraf niet bedenken; mijn werk als stewardess is zo fantastisch gebleken! Het heeft al mijn verwachtingen waargemaakt. Het zwerven over de wereld, het ontmoeten van mensen en bevolkingsgroepen uit andere landen met die diversiteit aan cultuur, was geweldig.”

CP: "Kun je ons vertellen wat je tijdens je werk in de nacht meemaakt?"

Fabi: "Als stewardess heb ik heel veel ‘s nachts gewerkt. Dat was toch altijd bijzonder. Omdat s’ nachts de passagiers proberen te slapen, sommigen lukt dat wel en anderen weer niet, was het altijd heel rustig en kon je soms heel fijne gesprekken hebben met een passagier die de slaap niet kon vatten en dan gezellig bij ons kwam zitten om de tijd te doden. Als alle passagiers rustig sliepen of naar de film keken had ik ook tijd om naar buiten te kijken de donkere nacht in. De nacht is nooit helemaal donker. Omdat je zo hoog vliegt zie je altijd duizenden sterren, prachtig is dat. En de maan is ook heel fel en beschijnt de wolken wat een bijzonder gezicht is. Ook de meteorieten regen die ik ooit zag was ongelooflijk, duizenden vallende sterren en niet genoeg wensen om uit te spreken."

"Het noorderlicht dat ik vele malen zag was feeëriek, dat dansende groene licht is zoiets aparts! En als ik uit het verre oosten kwam zag ik ook prachtige onweren met heel veel bliksem, het is heel gevaarlijk maar ziet er prachtig uit! We vlogen er kilometers vandaan maar je had toch het gevoel dat het heel dichtbij was. De nacht is voor mij altijd een bijzondere tijd vanwege de rust die het uitstraalt!"

CP: "Welke muziek komt bij u op als u de titel van het concert ’NACHTMUSIK’ ziet?"

Fabi: “Muziek is belangrijk in mijn leven en ik ga ook graag naar theaters of andere gelegenheden om naar muziek te luisteren. Ik heb ook heel wat muziek gehoord uit andere culturen. Boeiend, maar voor mijn oren niet altijd geschikt. Ik groeide op met voornamelijk klassieke muziek en daarom denk ik bij de titel ‘Nachtmusik’ natuurlijk aan Mozart, dat kan niet missen."

FABI KENGEN