REINIER VAN DEN BERG

Op 19 november 2017 geeft Kamerkoor Con Passione een concert met de titel 'Nachtmusik'.

De nacht, elk etmaal keert hij terug. De nacht heeft voor ieder van ons een andere betekenis. Voor wie niet kan slapen kunnen de nachtelijke uren vol zitten met melancholische mijmeringen, angst, verliefdheid, sterren, geesten, storm, donder en bliksem en hier en daar een stil gebed.
Maar zij die moeten werken 's nachts ervaren de nacht weer heel anders, wat maken ze mee en wat doet het met hen?

In aanloop naar dit bijzondere concert vraagt Con Passione (CP) aan bekende en onbekende medemensen wat de nacht voor hén betekent.
De centrale vraag is hierbij: 'Aan welke muziek denkt u bij het zien van de titel 'Nachtmusik'?

In het programma 'Nachtmusik' zingt het koor The Storm van Joseph Haydn. Een nachtelijke storm met donder en bliksem en natuurgeweld. Wat maakt een storm zo indrukwekkend? Komen stormen meer voor nu het klimaat verandert?

Con Passione vraagt het aan Reinier van den Berg.
Van den Berg is bekend van RTL4 waar hij vanaf 1989 de weersverwachting presenteert.
Hij studeerde aan de Universiteit van Wageningen met als specialisatie luchtverontreiniging.

Vrij kort na zijn studie was hij samen met zijn broer betrokken bij de oprichting van Meteo Consult, eveneens in Wageningen, nu bijna 30 jaar geleden.
Inmiddels werkt hij ruim 30 jaar voor MeteoGroup, zoals het bedrijf inmiddels heet, het grootste weerkundige bedrijf in Europa.
Daarnaast is hij specialist in het vraagstuk van klimaatverandering en benadrukt hij in publicaties en lezingen het belang van duurzaamheid.

Zijn slogan is: "de ander te groen af zijn".

Vanaf 1996 organiseerde Van den Berg diverse malen een succesvolle tornadojacht in het Amerikaanse Middenwesten, in de zogeheten 'Tornado Alley'.
Kortom: Reinier van den Berg is expert klimaatverandering. 

Con Passione stelt hem de volgende vragen:

CP: "Het klimaat verandert en dat zou onder andere meer stormen veroorzaken. Wat is uw visie hierop?".

Reinier: "Op zich stormt het nu en in de toekomst niet zo zeer vaker, maar het is wel zo dat als het stormt, of onweert, het vaker een extreme weersituatie wordt in vergelijking met vroeger. In een warmer klimaat kan een onweersbui zwaarder uitpakken. Wereldwijd zien we steeds vaker dat regen extreme wateroverlast en modderstromen veroorzaakt, maar ook dat droogte en hitte steeds vaker samengaan met ernstige bosbranden. Geen dingen dus om vrolijk van te worden.”

CP: "U heeft meerdere reizen gemaakt als 'tornadojager'. Wat fascineert u zo in dit natuurfenomeen?"

Reinier: " Een tornado is het meest krachtige weersverschijnsel dat op aarde voorkomt met windsnelheden die soms oplopen tot meer dan 500 km/uur. Daar kan vrijwel niemand zich iets bij voorstellen. Het is zeker voor een meteoroloog zeer fascinerend om getuige te zijn van dit heftige natuurgeweld."

CP: "Welke muziek komt bij u op als u de titel van het concert “NACHTMUSIK” ziet?"

Reinier: "Tja, dan blijf ik misschien toch dicht bij het weer. Ik heb weleens een artikel geschreven over de klanken en tonen die we in de weerwereld kunnen tegenkomen. Zeker bij heftig weer zoals storm en onweer worden alle registers open getrokken. En kunnen hoge fluittonen samengaan met diepe bassen. Wat ik heel mooi vind is een langzaam naderend onweer op een zwoele zomeravond. Langzaam zwelt het geluid van de donderslagen aan, totdat de climax onherroepelijk komt en wind en regen zich in de kakofonie van geluiden mengen. Prachtig!"

REINIER VAN DEN BERG