ÉRYN NIEUWINT

Op 19 november 2017 geeft Kamerkoor Con Passione een concert met de titel 'Nachtmusik'.

De nacht, elk etmaal keert hij terug. De nacht heeft voor ieder van ons een andere betekenis. Voor wie niet kan slapen kunnen de nachtelijke uren vol zitten met melancholische mijmeringen, angst, verliefdheid, sterren, geesten, storm, donder en bliksem en hier en daar een stil gebed.
Maar zij die 's nachts moeten werken ervaren de nacht weer heel anders, wat maken ze mee en wat doet het met hen?

In aanloop naar dit bijzondere concert vraagt Con Passione (CP) aan bekende en onbekende medemensen wat de nacht voor hén betekent.
De centrale vraag is hierbij: 'Aan welke muziek denkt u bij het zien van de titel 'Nachtmusik'?

foto: Vincent van den Boogaard

Deze week staat Éryn Nieuwint in de schijnwerpers.
Letterlijk, want Éryn is danseres.

Haar vader groeide op in Roelofarendsveen, opa Nieuwint gaf les op de Mariaschool en was organist in de kerk in Roelofarendsveen.
Haar andere opa, Jan van der Meer, was 50 jaar lang dirigent van Vox Laeta.
Haar beide oma's zongen bij Vox Laeta, haar moeder zingt bij Con Passione.

In 2014 studeerde Éryn af aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in de opleiding Theaterdans Uitvoerend in Tilburg. Sindsdien werkt ze als danseres, performer, model, hostess en actrice.

Haar dansopdrachten vinden vaak ‘s avonds/’s nachts plaats. Bijvoorbeeld op festivals, evenementen en clubfeesten. Ze is verbonden als danseres aan Djalita in Vleuten en gaat daarmee in november naar het WK cheerleading in Japan.

Éryn beleeft de nacht uitbundig en energiek en Con Passione stelt haar de volgende vragen:

CP: "Wat betekent de nacht voor jou?"

Éryn: "Bij de nacht denk ik aan het contrast tussen donker en licht, rust en drukte. Het is natuurlijk donker, de zon is onder, maar juist dan gaan er lichten aan."

"Bepaalde diersoorten leven alleen maar ’s nachts. De meeste mensen gaan naar bed, maar anderen werken ’s nachts of gaan naar een feestje. Tijdens ‘mijn nacht’ slaap ik, ga ik uit of ben ik aan het werk. Het grappige hieraan is dus dat mijn leven zich niet alleen overdag afspeelt, maar ook vaak in de nacht. Mijn dansopdrachten ’s nachts zijn op plekken waar anderen feesten. Er komen werelden samen."

CP: "Aan welk festival/voorstelling heb je bijzondere herinneringen?"

Éryn: "Op 6 november 2016 mocht ik als cheerleader optreden tijdens de MTV EMA’s (Europe Music Awards) in Ahoy Rotterdam. Tijdens dit evenement zijn artiesten uit de hele wereld aanwezig, er zijn live optredens en er worden awards uitgereikt, voor o.a. Beste nummer, Beste man en Beste nieuwkomer. Deze editie werd gepresenteerd door Bebe Rexha. Een van haar aankondigingen, die van het optreden van Kings of Leon, deed zij samen met vier cheerleaders, waaronder ik. Dit is tot nu toe zeker de meest indrukwekkende opdracht geweest voor mij als danser, door de grootsheid van het evenement, omdat ik mocht samenwerken met Bebe Rexha en het live op MTV te zien was.

CP: "Aan welke muziek denk jij bij het zien van de titel 'Nachtmusik'?"

Éryn: "Dan denk ik vooral aan electronic dance music, kortweg ‘EDM’, omdat in uitgaansgelegenheden doorgaans dit soort muziek, live door dj’s, gedraaid wordt.
Mijn werk gebeurt op muziek. Het genre varieert van electronic tot hardstyle tot pop. Omdat mijn werk actief is, is het niet moeilijk wakker te blijven. De muziek staat altijd zo hard dat ik deze, bijna altijd, backstage ook nog hoor. Ik hoef dan mijn eigen muziek niet aan te zetten.
De stilte die er is als ik ’s nachts weer naar huis ga is dan wel fijn hoor."

https://www.youtube.com/watch?v=FMz51L54mnI
https://www.youtube.com/watch?v=mtXmWbKwnson1. 

ÉRYN NIEUWINT