HENNIE WILTHOF

Op 19 november 2017 geeft Kamerkoor Con Passione een concert met de titel 'Nachtmusik'.

De nacht, elk etmaal keert hij terug. De nacht heeft voor ieder van ons een andere betekenis. Voor wie niet kan slapen kunnen de nachtelijke uren vol zitten met melancholische mijmeringen, angst, verliefdheid, sterren, geesten, storm, donder en bliksem en hier en daar een stil gebed.
Maar zij die moeten werken 's nachts ervaren de nacht weer heel anders, wat maken ze mee en wat doet het met hen?

In aanloop naar dit bijzondere concert vraagt Con Passione (CP) aan bekende en onbekende medemensen wat de nacht voor hén betekent.
De centrale vraag is hierbij: 'Aan welke muziek denkt u bij het zien van de titel 'Nachtmusik'?

Wanneer je denkt aan werk in de nacht dan komt ook het werk van de politieagent in beeld. Wat maakt een agent mee in de nacht? Con Passione vraagt het Hennie Wilthof, wijkagent in Roelofarendsveen en Oude Wetering.

Hennie Wilthof is geboren en getogen in Groningen.
Sinds 1978 is Hennie werkzaam bij de politie. Ooit begonnen bij de Rijkspolitie in Oost-Groningen.

In 1995 vertrok Hennie naar de Randstad.
Hier heeft hij meerdere functies binnen de politie uitgeoefend, waaronder het wijkagentschap.

De laatste drie jaar werkt Hennie als wijkagent van Roelofarendsveen en Oude Wetering. Daarvoor is hij wijkagent geweest in nagenoeg alle dorpen van de gemeente Kaag en Braassem, met uitzondering van Rijnsaterwoude en Leimuiden.

CP: "Komt het vaak voor dat u nachtdienst heeft?"

Hennie: "Het komt zeer zelden voor dat ik nachtdiensten heb. Dit heeft te maken met het feit dat ik in 2015 de leeftijd van 55 jaar heb bereikt. Onze organisatie heeft bepaald (cao) dat 55plussers nachtdienstontheffing mogen aanvragen en van die mogelijkheid heb ik dankbaar gebruik gemaakt. Ik ben sinds mijn 17e werkzaam bij de politie en vond na 37 jaar de onregelmatige diensten wel voldoende. Met het schrijden van de leeftijd vielen mij de nachtdiensten steeds zwaarder."

CP: "Kunt u zich een (nachtelijk) voorval herinneren dat veel indruk op u heeft gemaakt?"

Hennie: "Ik ben bijna 40 jaar werkzaam bij de politie en heb al die tijd op straat gewerkt. Ik ben dan ook een “echte blauwe”. Gedurende deze periode heb ik het nodige meegemaakt. Dat varieert van de meeste gruwelijke ongelukken tot moord, doodslag, zelfmoorden, spannende aanhoudingen en geweldsincidenten. Niet echt voorvallen om in aanloop naar uw concert te benoemen. Voorvallen waarbij kinderen waren betrokken troffen mij het diepst. Het is voorgekomen dat ik tijdens een nachtdienst ouders moest vertellen dat hun kind was overleden. De blik in de ogen van deze ouders vergeet ik nooit meer en telkens als ik ze weer ontmoet zie ik diezelfde blik."

CP: "Aan welke muziek denkt u als u de titel van het concert "Nachtmusik" ziet?"

Hennie: "De titel “Nachtmusik” in combinatie met het door mij genoemde voorval van het overleden kind doet mij denken aan: Adagio for Strings van Samuel Barber. Deze muziek geeft voor mij de schreeuw van verdriet en wanhoop die door lichaam en ziel snijdt weer.”

HENNIE WILTHOF