JOHN VAN HAASTREGT

Op 19 november 2017 geeft Kamerkoor Con Passione een concert met de titel 'Nachtmusik'.

De nacht, elk etmaal keert hij terug. De nacht heeft voor ieder van ons een andere betekenis. Voor wie niet kan slapen kunnen de nachtelijke uren vol zitten met melancholische mijmeringen, angst, verliefdheid, sterren, geesten, storm, donder en bliksem en hier en daar een stil gebed.
Maar zij die moeten werken 's nachts ervaren de nacht weer heel anders, wat maken ze mee en wat doet het met hen?

In aanloop naar dit bijzondere concert vraagt Con Passione (CP) aan bekende en onbekende medemensen wat de nacht voor hén betekent.
De centrale vraag is hierbij: 'Aan welke muziek denkt u bij het zien van de titel 'Nachtmusik'?

Deze keer vragen we John van Haastregt naar zijn ervaringen in de nacht. Leidenaar John is 54 jaar oud en gehuwd met Nicolette Hogenboom, die roots heeft in Roelofarendsveen.

John werkt al ruim 30 jaar als centralist op de meldkamer voor brandweer en ambulance. Eerst in Leiden maar na vele reorganisaties en samengaan van regio's werkzaam op een grote geïntegreerde meldkamer in Den Haag. Hij is daar verantwoordelijk voor het verwerken van meldingen die bijvoorbeeld binnenkomen via 112 en stuurt de juiste eenheden aan. Aangezien dit 24 uur per dag door gaat komt het regelmatig voor dat hij nachtdienst heeft.

CP: "Kunt u iets vertellen over hoe het eraan toe gaat op de meldkamer?"

John: "Op de meldkamer zijn gemiddeld per dienst van 8 uur ongeveer 25 personen aanwezig die continue bezig zijn met het aannemen en verwerken van meldingen voor de brandweer, ambulance of politie.
Dus dat is een constante stroom van geluid van telefoons en mobilofoonverkeer, zie het maar als een groot callcenter alleen met meer hectiek en dynamiek."

CP: "Veel mensen denken bij 112 aan rampen en ellende. Is er een ervaring geweest waar u met plezier op terug kijkt?"

John: "Over het algemeen is het natuurlijk andermans ellende die je zo goed als het kan probeert op te lossen.
De plezierigste ervaringen zijn die waar je achteraf nog iets over hoort en/of een bedankje van krijgt, waaruit blijkt dat je echt wat voor die persoon hebt betekend, in welke vorm dan ook."

CP: "Welke muziek komt bij u op als u de titel van het concert “Nachtmusik” ziet?"

John: "Als ik denk aan de nacht dan denk ik gelijk aan kerstavond met zijn nachtmissen uit mijn jeugd en het daarbij aansluitende feestontbijt midden in de nacht, als we weer thuiskwamen na de mis. Bij het vorige aansluitend is de muziek die ik link aan de nacht dus kerstliederen in de brede zin van het woord, de traditionele Nederlandse maar ook de populaire bekende ballads.

Aangezien het 's nachts een stuk rustiger is dan overdag is er wel tijd om naar muziek te luisteren. In mijn geval is dat luisteren en kijken. Vaak struin ik YouTube af op zoek naar mooie luisterliedjes (ballads) en ook vaak naar de talentenshows van over de hele wereld met verrassende en onbekende zangers of zangeressen en wat steeds vaker voorkomt ook allerlei koren in de meest uiteenlopende samenstelling of oorsprong."

JOHN VAN HAASTREGT