DENNIS VAN BERKEL

Op 19 november 2017 geeft Kamerkoor Con Passione een concert met de titel 'Nachtmusik'.

De nacht, elk etmaal keert hij terug. De nacht heeft voor ieder van ons een andere betekenis. Voor wie niet kan slapen kunnen de nachtelijke uren vol zitten met melancholische mijmeringen, angst, verliefdheid, sterren, geesten, storm, donder en bliksem en hier en daar een stil gebed.
Maar zij die moeten werken 's nachts ervaren de nacht weer heel anders, wat maken ze mee en wat doet het met hen?

In aanloop naar dit bijzondere concert vraagt Con Passione (CP) aan bekende en onbekende medemensen wat de nacht voor hén betekent.
De centrale vraag is hierbij: 'Aan welke muziek denkt u bij het zien van de titel 'Nachtmusik'?

Wanneer je aan werken in de nacht denkt, dan denk je al gauw aan chauffeurs.
Ze zijn onmisbaar in de transport- en logistiekwereld, waar het er vooral om draait om producten snel en in goede orde van A naar B te brengen.
Dat maakt dat chauffeurs veelal in de nacht werken.
Dennis van Berkel is zo'n chauffeur.

Dennis woont en werkt in Roelofarendsveen en werkt al vanaf zijn zestiende jaar in de transportsector. De appel valt hier niet ver van de boom, want ook vader Van Berkel was chauffeur en later transportplanner.
Sinds twee jaar werkt Dennis bij Dobbe Transport. Enkele keren per week brengt hij bloemen naar Brussel en omstreken. Aan het einde van de dag haalt Dennis vracht op bij de kweker of van de veiling.

Na het laden rijdt hij de vracht naar het afleveradres, lost hij de lading en rijdt hij weer naar huis.
Dennis' werkdag begint rond vijf uur in de namiddag, en eindigt rond vijf uur in de morgen. Je kunt dus wel zeggen dat Dennis weet wat nachtwerk is.

CP: "Wat vind jij aantrekkelijk aan het werk van chauffeur?"

Dennis:" Ik vind de diversiteit in mijn werk en de vrijheid die ik hierbij heb erg prettig. Toen ik 'op' Europa reed was dat zeker avontuurlijk maar betekende ook dat ik veel van huis was. Daarom kies ik nu voor werk waarbij ik elke dag weer thuis kom. Hierbij merk ik ook dat de mensen waarmee ik in de nacht te maken heb meer ontspannen zijn en dat het ook rustiger werken is, wat ik ook prettig vind. Overdag kan ik goed slapen. Dat is nodig om alert en fit te blijven, vooral als het donker is. Als chauffeur moet je constant alert zijn omdat 6 op de 10 weggebruikers met een telefoon of tablet in de hand of op de knie rijden! Het is geen wonder dat het aantal kettingbotsingen en andere soorten verkeersongelukken alsmaar toeneemt."

CP: "Heb je tijdens je nachtrit weleens iets meegemaakt dat veel indruk op je maakte?"

Dennis: "Je maakt van alles mee op de weg: bedenk het en ik heb het gezien. De meeste indruk op mij heeft een ongeval op de A2 gemaakt. Het was nacht en mijn collega en ik zagen een jongeman op de weg liggen. Waarschijnlijk was hij uit de auto geslingerd na een ongeluk. We waren als eerste bij hem maar hij was al overleden. Dat heb ik wel even moeten verwerken."

CP: "Aan welke muziek denk jij bij het zien van de titel 'Nachtmusik'?"

Dennis: "Ik heb niet echt een specifieke muzieksmaak. Maar in de nacht vind ik het fijn om naar Nederlandstalige muziek te luisteren. Dat houdt me alert omdat ik de tekst kan verstaan. Om wat namen te noemen: ik luister dan graag naar BLØF of Guus Meeuwis en stem vaak af op radiozender 100%NL."

DENNIS VAN BERKEL