SUZANNE BECK

Op 19 november 2017 geeft Kamerkoor Con Passione een concert met de titel 'Nachtmusik'.

De nacht, elk etmaal keert hij terug. De nacht heeft voor ieder van ons een andere betekenis. Voor wie niet kan slapen kunnen de nachtelijke uren vol zitten met melancholische mijmeringen, angst, verliefdheid, sterren, geesten, storm, donder en bliksem en hier en daar een stil gebed.
Maar zij die moeten werken 's nachts ervaren de nacht weer heel anders, wat maken ze mee en wat doet het met hen?

In aanloop naar dit bijzondere concert vraagt Con Passione (CP) aan bekende en onbekende medemensen wat de nacht voor hén betekent.
De centrale vraag is hierbij: 'Aan welke muziek denkt u bij het zien van de titel 'Nachtmusik'?

Suzanne Beck woont in Roelofarendsveen samen met haar zoon Dirk, hond Moor en twee katten. Ze werkt  als verzorgende bij 'Wijdezorg’ in Woubrugge. Het zorgen zit haar in het bloed.
“De zorg is op dit moment niet de leukste plek om te werken. Bezuinigingen zorgen voor hard werken met weinig personeel.” Gelukkig werkt Suzanne met een leuk team, een mix van jong en oud en daar voelt zij zich goed bij. “Werken voor en met oudere mensen geeft voldoening,” zegt Suzanne.

Con Passione wil graag meer weten en stelt haar de volgende vragen:

CP: "Kun je omschrijven hoe jouw nacht eruit ziet als je moet werken?"

Suzanne: “Ik kom rond 23.00 uur op mijn locatie aan en leg de laatste mensen op bed in het verzorgingshuis. Als eerste lees ik natuurlijk de rapportage van de dag, verder doe ik mijn rondes door het huis. Er is overal wel wat te doen, hier een katheterzak legen en daar weer iemand begeleiden naar het toilet."

Suzanne: "Bewoners die niet kunnen slapen: er een praatje mee maken en eventueel een kopje thee zetten. Dus kortom, iedereen het zo comfortabel mogelijk maken om de nacht weer door te kunnen komen. Verder zijn er allerlei klusjes te doen waar men overdag niet aan toe komt etc. Zo is de nacht behoorlijk gevuld.”

CP: "Waaraan denk jij als je aan de nacht denkt?

Suzanne: “Ik hou van de nacht. De rust en de stilte zowel in huis als buiten vind ik heerlijk. Ik heb moeite om naar bed te gaan. Wat verder fijn is, als ik in een andere provincie ben, is dat het daar echt nog donker is. Prettig is dat.”

CP: "Wat is je het meest bijgebleven van werken in de nacht… speciale gebeurtenis, of emoties?"

Suzanne: “Werken in de nacht is speciaal. Mensen in rust of onrust, altijd wat te doen. Het is wel gebeurd dat we tijdens onze ronde in het verzorgingshuis ontdekten dat er een cliënt niet in bed lag. Als eerste ga je natuurlijk zoeken en als je de cliënt niet vinden kan, bel je de politie. Die komen eerst met z’n tweeën en uiteindelijk, mochten ze de cliënt niet vinden, met een heel team plus ‘snuffelhonden’… Dat gaf veel commotie en uiteindelijk vonden we deze cliënt in een kamer van een andere cliënt. Gelukkig kan je er daarna weer om lachen.”

CP: "Welke muziek komt bij je op als je de titel van het concert “NACHTMUSIK” ziet?"

Suzanne: “Dan denk ik direct aan de muziek van Mozart. Muziek is voor mij, na mijn kinderen, enorm belangrijk. Ik kan er helemaal op ‘los’ gaan, het helpt mij te ontspannen en het brengt mij geluk. Het klinkt wat hoogdravend, maar zo is het. Als vierjarig meisje luisterde ik al met veel aandacht naar muziek. Het grappige is dat ik een zeer diverse smaak had en heb. Het was van de Stones, Beatles naar Corry Brokken en terug. Ook de radio was in mijn tijd zeer belangrijk. Ik luisterde ook alleen maar naar zenders als de dj een prettige stem had. Met zes broers werd ik natuurlijk beïnvloed, hard rock, ballads, jaren zestig muziek, jazz, soul en klassiek.

Ik ken Con Passione en ik heb zelf op meerdere koren gezeten maar mijn muziekkeuze is divers. Het koor waar ik behoorlijk gezongen heb is Vox Laeta, daar heb ik ontzettend veel geleerd, met name passie en gevoel voor vele componisten, daar kon ik soms huilen onder het zingen, het bracht mij ontroering en verbondenheid.  Muziek moet je hart raken en dan komt het goed.”

CP: "Wil je verder nog iets kwijt?"

Suzanne: "Ik wens Con Passione heel veel succes & een mooi concert."

SUZANNE BECK