JORDAN RAM

Op 19 november 2017 geeft Kamerkoor Con Passione een concert met de titel 'Nachtmusik'.

De nacht, elk etmaal keert hij terug. De nacht heeft voor ieder van ons een andere betekenis. Voor wie niet kan slapen kunnen de nachtelijke uren vol zitten met melancholische mijmeringen, angst, verliefdheid, sterren, geesten, storm, donder en bliksem en hier en daar een stil gebed.
Maar zij die moeten werken 's nachts ervaren de nacht weer heel anders, wat maken ze mee en wat doet het met hen?

In aanloop naar dit bijzondere concert vraagt Con Passione (CP) aan bekende en onbekende medemensen wat de nacht voor hén betekent.
De centrale vraag is hierbij: 'Aan welke muziek denkt u bij het zien van de titel 'Nachtmusik'?

Een goede beveiliging staat voor alles. Wanneer u de deur van uw kantoorpand wilt openen treft u een geforceerd slot. Niet alleen is uw hele kantorenpand overhoop getrokken, u bent ook bestolen. Laptops, servers, beeldschermen en telefoons zijn meegenomen. Deze situatiebeschrijving is helaas voor menig ondernemer dagelijkse realiteit.

Jordan Ram werkt als teamleider beveiliging bij ATN Beveiliging. Jordans team is zestien man sterk. Samen met twee collega's werkt hij in de nacht om te voorkomen dat dieven hun slag kunnen slaan.

Hoe gaat dat in zijn werk? Con Passione vroeg het hem.

CP: "Hoe ziet een nachtdienst eruit voor u als beveiliger?"

Jordan: "We beginnen om half één 's nachts en werken tot half negen 's morgens. Mijn collega's en ik doen mobiele surveillance, bemannen de video-alarmcentrale en beveiligen vaste objecten."

"Tijdens je dienst controleer je objecten. Je gaat bijvoorbeeld een kantoorpand binnen en doet een ronde door het hele pand om te zien of alles in orde is. Per object kost je dat een kwartier, half uur, afhankelijk van de grootte van het pand. We doen zo'n tien à twaalf objecten in een dienst.

's Morgens open je de panden. Wanneer je video-alarmcentrale dienst hebt houd je de camera's in de gaten van particulieren en bedrijven.
We doen ook collectieve rondes in bedrijvenparken als De Pionier in Nieuw Vennep. Door steeds zichtbaar te zijn in zo'n bedrijvenpark ontmoedigen we criminelen toe te slaan."

"CP: "Heeft u wel eens spannende of juist grappige situaties meegemaakt tijdens uw werk?"

Jordan: "In de nacht maak je van alles mee. Van drugsdealers tot stelletjes die de liefde bedrijven. Bij een alarm reageer je direct en, afhankelijk van de zone, ga je alleen of samen met de politie poolshoogte nemen. Een zone is een gedeelte van een object (pand) waar het alarm aanslaat. Deze zones zijn bij onze meldkamer bekend, zodat we direct de surveillant naar het juiste gedeelte van het object kunnen sturen. Bang ben ik niet, want we hebben diverse mogelijkheden om onze veiligheid te garanderen. Denk aan een noodknop in de auto. Ik herinner me wel die keer dat ik de begraafplaats moest afsluiten. Daar zat nog een jongedame bij een graf. Ik ging naar haar toe om te zeggen dat ik de begraafplaats moest afsluiten en toen heb ik haar een lift aangeboden het terrein af. In de auto vertelde ze dat haar jonge zusje daar lag en dat ze daar zo'n verdriet van had. Ook dit is een deel van ons werk, een luisterend oor zijn. Gelukkig is binnen ATN ook ruimte voor dit soort intermenselijk contact."

CP: "Welke muziek komt bij u op als u de titel van het concert ‘NACHTMUSIK’ ziet?"

Jordan: "Ik ben groot fan van Joe Bonamassa, bluesmuziek met lekker veel gitaar. Vooral de opnamen met Beth Hart vind ik de moeite waard. De doorleefde stem van Beth raakt me elke keer weer."

JORDAN RAM